"Чиста околна среда" 2021

     От м. май до м. октомври Средно училище „Райчо Каролев“ реализира проект „Природата - мой приятел“ (озеленяване и оборудване на дворното пространство на училището) по Национална кампания „За чиста околна среда“ – 2021 година на тема „Обичам природата и аз участвам“ към Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда (ПУДООС).
    Екологичното образование и възпитание е сложен психолого-педагогически процес, насочен към формиране у човека на знания за научните основи на природоползването, на убеждения и навици за грижливо и разумно отношение към природата, за рационално използване и опазване на природните богатства в интерес на сегашните и бъдещите поколения, за усвояване на нравствено – екологични принципи, които мотивират активната жизнена позиция в областта на опазването и възпроизводството на околната среда. Практиката показва, че екологичната некомпетентност и неосведоменост са едни от основните фактори за неправилното ни отношение към околната среда, за нарушаване на екологичните норми в процеса на взаимодействието на човека и природата. Формирането на екологични знания и умения се осъществява чрез учебното съдържание и практическа екологична дейност в училище.
    По проекта ще бъдат обхванати 545 ученици от СУ „Райчо Каролев“, които ще бъдат ангажирани с конкретни дейности за повишаване на екологичната култура и навлизане в съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда, в образователния и във възпитателния процес, осъществяван с учениците. Учениците самостоятелно ще извършват дейностите по прекопаване, засаждане, поливане и отглеждане на растенията. Ангажираността им в тези дейности ще се отрази благоприятно върху психичното, емоционалното и физическото състояние. Всички тези дейности ще се извършват по време на активния отдих (за учениците от начален етап) и в учебните часове по учебните предмети Човекът и природата и Биология и здравно образование (за учениците от прогимназиален етап). Ще се формира и развие положително отношение към заобикалящата ги природа и гражданско самосъзнание за опазване на околната среда.
    Амбицията ни е да направим учебното заведение място, в което учениците да могат да играят, спортуват и да се забавляват. И не само. Желанието ни е да превърнем учебното заведение в кътче, където учениците да получат екологични знания чрез пряк контакт с природните обекти и растения, да опознаят тайните на природата, да я обикнат и да станат част от нея.

FaLang translation system by Faboba