последния месец Декември 2018 Следващия месец
П В С Ч П С Н
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31

Предстоящи събития

Нама събития
Home За училището Райчо Каролев
Райчо Михов Каролев ПДФ Печат Е-мейл

raicho_karolev_snimkaРайчо Михов Каролев е български просветен деец, политик, историк и богослов. Той е дългогодишен директор на някои от водещите български училища. Участва в няколко парламента като представител на Либералната партия, а от 1884 до 1886 г. е министър на народното просвещение.

Райчо Каролев е роден на 27 февруари (15 февруари – стар стил) 1846 година в град Габрово. От 1863 г. учи в Киев, където завършва семинария (1867) и Духовна академия (1871). След това е учител (1871 – 1875) и директор (1875 – 1976) на взаимното училище в Габрово. След Априлското въстание 1876 г. е арестуван за кратко. По време на Временното руско управление е училищен инспектор, а от 1880 до 1884 г. е директор на Габровската гимназия. От 1871 г. е дописен, а от 1884 г. - редовен член на Българското книжовно дружество.

Райчо Каролев е министър на народното просвещение във второто правителство на Петко Каравелов (1884 – 1886 г.), но след неговото сваляне се оттегля от политическия живот. През следващите години е директор на Първа софийска мъжка гимназия (1890 – 1894), на Народната библиотека „Свети Кирил и Методий” (1895 – 1899) и на Дирекцията на статистиката (1899). От 1900 до 1903 г. е учител в Първа софийска девическа гимназия, а от 1903 до 1910 г. е чиновник във Върховната сметна палата.

Райчо Каролев умира на 22 март 1928 г. в София.

Библиография

  • (1872) „Ръководство по звучната метода”
  • (1873) „Уроци по българска черковна история”
  • (1881) „Кратка всеобща история Ч. І”
  • (1894) „История на православната християнска черква”
  • (1894) „Свещена история на Новия завет”
  • (1895) „История на българската черква”
  • (1897) „Свещена история на Вехтия завет”
  • (1901) „Всеобща история”
  • (1926) „История на Габровското училище”